CAMINS DE L’EXILI I POBLES D’ALTA MUNTANYA

       
         
DESCRIPCIÓ

 

Camins de l’exili del Ripollès. En un itinerari circular intentarem entendre la duresa d’una ruta de vida o mort en un febrer glaçat. Caminarem per les collades a més de 1600 m, per prats alpins, amb un peu a cada país per tornar al bosc i els poblets d’alta muntanya.

Farem la ruta circular des de Espinavell per pujar fins al pas fronterer i trobar la salvació. Una esperança que es va veure trencada. 

 

 Entre finals de gener i principis de febrer de 1939 van passar per la vall de Camprodon unes 100.000 persones, aproximadament. Si bé la gran majoria ho va fer per la mateixa carretera que hi ha ara, que uneix les poblacions de Molló i Prats de Molló pel coll d’Ares, també n’hi va haver que van travessar  per senders de muntanya per arribar a les primeres poblacions del Vallespir. Una gran part de les persones que van fer servir aquests corriols van ser els militars, que abans de passar a França van voler controlar algun del passos per frenar l’avanç dels nacionals. D’aquesta manera, van donar temps als civils i als 3.000 ferits que havien estat evacuats dels diferents hospitals de Camprodon per creuar la frontera.

El terme de Molló té tres vies principals d’escapament per travessar la frontera: la carretera del coll d’Ares (que ja estava operativa l’any 1939, però que no acabava d’arribar al punt fronterer), l’antic camí que anava de Camprodon fins al coll d’Ares passant per la Casilla del carrabiners i el camí d’Espinavell al coll Pregon.

Malgrat els records on la història va marcar moltes generacions i on la por a perdre la memòria d’un moment terrible que van patir els nostres avantpassats, coneixerem els paisatges d’un món rural, difícil, marcat per l’alta muntanya i un clima dur. La transhumància unia els camins entre pobles, una comunicació que ha estat important des de fa molt temps, per unir aquests petits llogarets a l’extrem d’un país.

 

Perquè #SomAventura

Perquè #SomNatura

Perquè #SomRefugi

Més excursions al Ripollès

*Totes les nostres activitats estan subjectes a la normativa de titulacions sobre guiatges professionals.


ITINERARI

Iniciarem la ruta des d’Espinavell fins a Coll Pregon. Uns 400 metres de desnivell de pujada i 10 km de distància.

 


OBJECTIUS I CONTINGUTS
 • Descobrir camins d’història, transhumància i exili
 • Aspectes saludables de caminar
 • Corregir positures del nostre caminar particular
 • Els bastons per a la nostra activitat
 • Descoberta dels espais naturals i particularitats
 • Introduir l’activitat física en un ambient natural com a element de salut
 • Identificar espècies arbustives i herbàcies
 • Algunes plantes medicinals
 • Impactes naturals i antròpics
 • Boscos madurs i arbres vells
 • Gestió forestal
 • Mobilitat saludable i sostenible

 


DESTINATARIS

Per a totes les persones i sense discriminació d’edat.

En el cas de patologia important per a fer activitats físiques, primer parleu amb el vostre metge i en tot cas informeu-ne al guia.


TEMPORITZACIÓ

L’activitat pot tenir una durada d’unes 5 hores.

 


LOGÍSTICA
 • Calçat esportiu còmode
 • Roba esportiva còmoda
 • Folre polar
 • Guants
 • Paravent i impermeable
 • Ulleres solars
 • Crema solar
 • Gorra d’abric/solar
 • Petita farmaciola personal i medicació (si s’està en tractament)
 • Aigua i menjar

 


PREUS

L’activitat inclou:

Tècnic/a esports de muntanya, assegurança d’accidents, organització i gestió tècnica de grups, educador/a del medi ambient, material per a l’activitat (bastons de nòrdic).

 

No inclou:

Altres opcions no descrites com el transport, lloguer de material, àpats, pernoctacions.

 

PREUS PER A MAJORS DE 12 ANYS

1 adult (90 €/persona)

2 adults (50 €/persona)

3 adults (40 €/persona)

4 adults (30 €/persona)

PREUS PER A GRUPS MÍNIM 5 ADULTS


– R E S E R V A –


 

CONDICIONS DE SEGURETAT

És important que l’equipament personal sigui l’adequat per a l’exercici físic. Perquè anar vestit amb equipament inadequat, posa en risc la salut del participant i la marxa correcte del conjunt de l’activitat.

Des de ®El Refugi promovem l’exercici físic i constructiu, així i tot, cal tenir present que tots els projectes s’elaboren en espais assilvestrats i a l’entorn natural, per la qual cosa exercitem de manera saludable el nostre cos. Així ha de ser. Per tant, de manera coherent, entenem que tots i totes les participants poden realitzar exercici físic. En cas de no ser així, o davant de dubtes, cal informar-se i posar en coneixement al metge de confiança sobre la pràctica d’esports o exercici físic a l’entorn natural i seguir, sempre, les seves recomanacions.

En el cas que els/les participants tinguin patologies que puguin afectar a la salut i l’exercici físic, sobretot cardiopaties, postoperatoris, patologies respiratòries o de mobilitat, cal comunicar-ho amb antelació al dia de l’activitat i haver-ho consultat al metge. Entenem que volem fer un exercici físic saludable i constructiu. Per aquest motiu, són qüestions molt importants d’atendre.

En el cas de no haver-se notificat, ®El Refugi no es pot fer responsable del desenvolupament correcte de l’activitat, per la qual cosa es podrà suspendre per a aquelles persones l’activitat.

A criteri del/la guia podrà no dur a terme l’activitat, perquè per motius de seguretat, així com condicions meteorològiques adverses al dia de l’activitat ho requereixin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *